onsdag 21. mars 2012

Kompetansehevingsdag på Hole Artcenter

Design og håndverks- og formgivingslærere i Buskerud fylke hadde onsdag 21.3.12 kompetansehevingsdag på vakre Hole Artcenter. Der møttes lærere fra hele fylket til faglig oppdatering. På programmet stod bl.a. rett bruk av bilder for publisering på nett. Det var bibliotekaren Rigmor Plikk på Røyken vgs som var invitert til å snakke om tema. 


Bilder på nett, hva er lov og hva er ikke lov.

Det er veldig enkelt å lage kopier av bilder når man bruker internett, men er det lov?
Bildet kan være beskyttet av opphavsrett. Hva gjør du da? Det lureste er nok å ikke kopiere bildene, hvis du har tenkt å legge dem ut som illustrasjon på skolens blogg eller hjemmeside. 


Hvem eier teksten eller bildet?
Den som skaper et åndverk har opphavsrett til verket.  Dette leser vi om i Åndsverksloven.
Litteratur, vitenskap. kunst, foto og musikk av en hver art, er et  åndsverk, også på internett.
Elevens arbeider eier eleven og er deres eiendom og derfor også åndsverk. Du som lærer må be om tillatelse for å kunne publisere det på skolen hjemmeside eller på skolens blogg.

Opphavsretten reguleres av åndsverkloven. I det øyeblikk et kunstverk av enhver art er ferdig, er det beskyttet av åndsverksloven. Ingen ting må gjøres. Et verk er automatisk beskyttet.

Ønsker man å bruke og gjøre forandringer på et åndsverk krever det en tillatelse fra opphavsmannen.
I tillegg trenger du en tillatelse hvis du ønsker å offentliggjøring det du har remixet.

Skolens intranett, slik som It's learning eller Fronter  trenger tillatelse for å kunne publisere bilder der elever er med eller elevenes arbeider.
Det er nok med en muntlig tillatelse for å publisere. Loven sier at barn under 18 år må ha foreldrenes tillatelse for å kunne publisere.



Men det finnes bilder du kan bruke fritt. Såkalte CC lisensierte bilder . CC står for creativ commens. Creative commens er en idell organisasjon som har laget et lovverk som gir tillatelse til å publiserer bilder under visse forutsetninger. Her kan du lese mer om denne organisasjonen.
Prinsippet er at ved å merke bilder på internett med ulike symboler forteller du andre om hva de har lov til å gjøre med bildet hvis de ønsker å bruke det.

Hvor finner vi dem?
Alle bildene på Wikipedia kan man bruke fritt. Også Wikimedia har frie bilder som du kan bruke. http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page


Andre steder du kan finne CC-lisensierte bilder finner du her.
Everystockphoto har frie bilder. Du må registrere deg på siden for at du skal kunne laste ned bilder fra denne siden. http://www.everystockphoto.com/

Kozzi.com innholder både bilder, musikk go video som ligger fritt til bruk. på denne siden må du også registrere deg for å laste ned bilder fra. http://www.kozzi.com/

Multicolour search er en morsom tjensete hvor du i tillegg til å finne frie bilder også kan be om å få bilder i samme fargenyenser. Det var stilig!

Nasjonalbiblioteket på nett har mange historiske bilder som kan brukes fritt. http://www.nb.no/ Så her er det bare å velge å vrake. Da skulle det ikke være helt umulig å finne bilder man med god samvittighet kan bruk på bloggen!

Og husk at dine egne bilder er det du som har opphavsrett til. 



Resten av dagen brukte vi bl.a. til ulike workshops. Noen jobbet med blomster, makeup, sketch up, maleteknikker og blogging.