tirsdag 10. januar 2012

Crowdsoursing, dugnad av en udefinert gruppe.

Crowdsoursing eller folksonomi som i følge Wikipedia er et begrep som oppstod 2004. Wikipedia er jo et glimrende eksempel på at folk bidrar og deler kunnskap for så å skape en stor kunnskapskilde på den måten. Det er i tillegg et eksempel på det som blir omtalt som kollektiv intelligens. Og veldig typisk Web 2.0.


Motsetningen til folksonomi er taksonomi eller klassifisering av kunnskapen etter et vitenskaplig system. Det er den tradisjonelle måten å klassifisere kunnskap på. Dette forteller Bjørn Olav om i en av snutten sine om Paul Otlets store kunnskapsbygging i Palais Mondial og kartoteket Mundaneum. Kunnskapen ble bygget opp etter et hierarki og kunnskapen var forbeholdt de få i motsetning til hva strukturen er når kunnskapen bygges opp av hvem som helst. Taksonomien blir  derfor et veldig godt eksemple på hva Web 1.0 står for.


Foto: Marc Wathieu's fotostrøm på Flickr
1 kommentar:

  1. Dette var en god måte å si det på, kjenner jeg får mer og mer taket på web.2.0. Det at deling er viktig for at kommunikasjonen på nett skal vidreføres og spres, er jo ikke noe nytt :) Vi er bygd nyskjerrige, liker at det vi vil ha er lett tilgjengelig. Nå kan vi bare slå på sjermen å handle, lese nyheter, finne venner, snakke, se, lytte og lære. Mulighetene er uendelig bare man lærer og bruke det riktig :) herlig, dette blir spennende.

    SvarSlett